The Ultimate Sailing Experience
kust Algarve, coastline, sailing

Lokatie

We zeilen vanuit  Portimao; een van de oudste haven-steden van Portugal. De haven ligt aan de brede monding van de rivier de Arade, die uitkomt in de Atlantische Oceaan, tegenover het vissersdorpje Ferragudo, en biedt toegang tot het mooiste zeilgebied van Europa.  Altijd wind, beschut tegen de oceaandeining, niet te heet in de zomer en mild in de winter.Ook Nederlandse topzeilers kiezen voor de haven van Portimao. Het begon met het Volvo Ocean Race Team van de ABN AMRO. Na uitgebreid onderzoek kozen zij voor Portimao als trainings- en voorbereidingshaven. En ze wonnen de Volvo Ocean Race. Vervolgens scoorde het Nederlands Olympisch zeilteam een aantal ereplaatsen op de Olympische spelen in Bejing. Een gedegen en langdurige voorbereiding in Portimao was hieraan voorafgegaan.

En ook nu weer, als voorbereiding op de komende Olympische Spelen in de UK, wordt er weer hard getraind voor de kust van Portimao  door de Nederlandse Olympische zeilers. Wind is er altijd, vrijwel nooit te veel of te weinig. Dan is er de keuze om zonder deining (op de rivier, zeilen langs Ferragudo), met een beetje deining vlak onder de kust of op de oceaandeining iets verder uit de kust te trainen. Plus de prachtige omgeving, lekker weer en fijn eten en je hebt een nautische toplocatie.
We komen elkaar vrijwel dagelijks tegen.Hier oefenen de Nederlandse dames in de nieuwe Olympische discipline Matchracen.Het Nederlands Waterport Verbond schreef over Portimao:

"Toplocatie
Een groot deel van de Delta Lloyd Kernploeg traint eind november 2009 in het Zuid-Portugese Portimoa. Die trainingen zijn onderverdeeld in stages van tien dagen op en een week af. Met andere woorden: tien dagen intensief trainen op het water gecombineerd met het fysieke programma. Dan mogen de topzeilers een week naar huis waar alleen aan het fitness programma wordt doorgewerkt.
De Nederlandse zeilers verblijven in de Marina van Portimao. Deze prachtige moderne haven is van alle faciliteiten voorzien voor mens en materiaal. De haven ligt aan de monding van de Rio Arade. De Nederlandse topzeilers varen op zee voor de indrukwekkende en grillige kust van de Algarve. Het weer is te vergelijken met een mooie voorjaarsdag in Nederland. Warm overdag en koel in de avond. Met andere woorden, er kan volop gevaren worden."